iPad2 SmartcoverInteraktivita, okamžitá možnost odezvy, to je nový rozměr digital signage. Zní vám to až moc futuristicky? Nebo se možná divíte, proč se o tom zmiňuji, dnes je přeci interaktivita všude a není třeba o ní mluvit .

V Česku jsme si zvykli vnímat digital signage pouze jako ty velké blikající obrazovky v ulicích nebo v nákupních centrech. A interaktivita až na pár výjimek není využívána v tak hojné míře jako jinde ve světě.

Když počátkem loňského roku představil Steve Jobs  šéf firmy Apple, tablet  s dotykovou obrazovkou – iPad, nemohl tehdy tušit, že způsobí revoluci v odvětvích, kde se tyto technologie projevují pomaleji.

Kdo by si před několika lety představil možnost objednávat menu v restauraci elektronicky přímo od stolu, listovat přehledným menu a přivolat číšníka stiskem jednoho tlačítka v rámci jedné aplikace?

Tabletům se podařilo integrovat výkon notebooku do příjemné velikosti 9,7“ zařízení. Konkrétně iPad vás dostane svým dotykovým displayem a naprosto  intuitivním ovládáním. To z něj činí nástroj předurčený právě pro takové instalace jako je  například elektronický jídelní lístek. Objedná si přes něj naprosto každý. Tato možnost využití  je ale jenom špička ledovce celého potenciálu iPadu. Hlavní přínos vidím v rozsáhlejších instalacích digital signage.

Můžeme si udělat  malý brainstroming a zamyslet se nad tím, kde všude je možné ho použít. První nápad –  využití jako info kiosku na výstavě. iPad info kioskiPad se vloží do stojánku místo letáku, třeba k vystavovanému vozu. Výhody jsou zřejmé. Šetříte papír, můžete mít neustále aktuální informace. Namítnete, že toto splní i klasický info kiosek. To ano, ale ten využijete jenom pro tento účel. iPad po výstavě můžete použít třeba pro sběr dat,  místo klasického papírového dotazníku. Dáte ho do ruky hostesce, která s ním obejde vybranou lokalitu a data může okamžitě posílat na server k vyhodnocení. Nemluvě o tom, že po celou dobu víte (díky gps) kde se vámi placená osoba  s iPadem toulá.

Další možnost – ovládání inteligentního domu nebo třeba lodi. Správná aplikace a můžete dům nebo loď řídit přes iPad dálkové ovládání.

Co průmyslové využití? Dovedu si představit technika, který musí během dne zkontrolovat několik zařízení v terénu a z kontroly udělat report. Přitom většina reportů je přednastavena a on musí „jenom“ zakliknout stávající stav zařízení. Není nic lehčího než připravit příslušnou aplikaci, technikovi dát iPad a jeho nadřízenému přístup na server, kde se sbírají data.

Určitě by se dalo vymyslet nespočet dalších využití. Jen je potřeba si uvědomit, že ani uživatelsky velmi příjemný iPad nezmůže nic bez správné a funkční aplikace a to je základ každé instalace. Prostě i tady platí zlaté pravidlo „content is king“.

Jistě, že většina nápadů pro využití tabletu už byla realizována, na druhou stranu to přesně dokládá titulek článku. S iPadem přišla nová dimenze digital signage. Určitě stojí za to se na jednotlivé aplikace podívat z blízka v praxi  - a to v příštím článku.