Každý z nás se určitě dostal do situace kdy je vyslán na nějakou konferenci nebo přednášku. Tyto akce se nejčastěji konají ve velkých kongresových hotelech.  „Velkých“ znamená určité riziko, že budete místnost s konferencí prostě hledat.  Většina hotelů má dnes určitý navigační systém, který vás nasměruje k vašemu cíli. Systémy jsou od klasický papírových ukazatelů přes LCD obrazovku na recepci až po propracované navigační systémy.

Velice zajímavý navigační systém využívá kongresový hotel Clarion v pražských Vysočanech. Na celém systém mu je na první pohled vidět, že byl navržen při stavbě hotelu a nebyl násilně dodatečně implementován.

Hned při vstupu do hotelu vás „odchytne“ dvojice obrazovek, kde se dozvíte, jaké konference se v hotelu konají, kde jsou umístěny a samozřejmě čas konání samotné akce. Hotel je dvoupatrový a tak vás obrazovky navigačního systému provázejí v každém patře.

Dvojice obrazovek  je vždy umístěna u přístupů na jednotlivá patra. Zobrazují plánek daného patra s informací, kde stojíte a přehledem konaných akcí. Tyto základní obrazovky jsou pak doplněny o obrazovky na recepci, kde host dostane základní informace o hotelu a dvojicí stěn o rozměru 3×3 obrazovky (viz foto), které se jednak využívají pro velkoplošnou projekci na jednotlivé akce nebo jako informační kanál (v případě stěny v kavárně hotelu). Každý konferenční sál  má ještě u vchodu obrazovku na výšku, která informuje o akci v daném sále.

Celý systém je přehledný a funkční, jak z pohledu hostů tak i z pohledu pracovníků hotelu, proto vám v příštím příspěvku přineseme rozhovor s panem  Hynkem Ondráčkem, který daný systém v hotelu obsluhuje.