Sitě obrazovekJe výhodnější vlastní server, nebo využívání pronájmu a služeb s tím spojených? To je otázka, kterou byste si měli klást, jakmile řešíte online správu obsahu na obrazovkách. Samozřejmě, pokud jde o jednu, dvě LED obrazovky, není nezbytné přistupovat rovnou k serverovému systému. Ale myslete také na budoucnost. Chcete zůstat u dvou obrazovek?

Tento článek si neklade za cíl nabídnout konkrétní řešení, ale upozornit na body, kterými byste se opravdu měli zabývat, pokud to s reklamními obrazovkami a digital signage sítěmi myslíte vážně.

Online správa obsahu je dnes již naprostým standardem. Jednak vám umožní pohodlnou správu obsahu, také však vyzdvihuje jednu z hlavních výhod reklamních obrazovek oproti tradičním papírovým médiím, totiž rychlou aktualizaci obsahu sdělení (reklamy, informačních kanálů jako zprávy, počasí a podobně). Zde chci zdůraznit, že inzerentům by mělo být umožněno měnit obsah během kampaně.

Server, který spravuje online obsah na obrazovkách, musí být patřičně hardwarově dimenzovaný. Zajištěné permanentní napájení i v momentu výpadku sítě. Dále zajištěná automatická záloha dat, zrcadlení disků… V ideálním případě má server bratříčka v případě jakéhokoli problému a kvalitní, rychlé připojení na internet. Bezpečnost serveru a přenosu dat beru jako samozřejmost. A také naprosto nezbytnou aplikaci, která se postará o obsah a správu obrazovek.

Finance investované do kvalitního serveru nejsou nejmenší, také musíte počítat s režijními náklady. Vzhledem k tomu, že většina firem nemá kancelář na páteři internetu, nejspíš budete donuceni server detašovat k hostingové společnosti, takže náklady na umístění, správu serveru a 24 hodinový dohled.

Druhou možností je využívat pronájmu systému správy. Vhodných systémů jsou desítky, některé levnější, některé dražší.  Cena za pronájem a služby se odvíjí podle možností systémů a také nastavené politiky provozovatele. Rozhodně si můžete být jistí, že nebudete ochuzeni o nové upgrady verzí systému. I když, ne každá inovace funkčního systému musí dopadnout nejlépe (viz. aktualizace ve Windows).

Vždy budete bojovat s otázkou, jaké řešení je výhodnější. V kostce nelze paušálně podpořit ani jeden princip. Vždy záleží na konkrétních dispozicích sítě a hlavně na plánované budoucnosti rozvoje.

Podle nedávno zveřejněného zahraničního průzkumu se v zahraničí pronajaté systémy využívají více, než  ty koupené.

Co říci na závěr? Vyvarujte se rychlých a krátkodobých řešení. Přemýšlejte zcela vážně nad budoucím rozvojem svých aktivit. Nejhorším prokletím je, pokud nakonec máte každou síť obrazovek řízenou jiným systémem.