S rozšířením bluetooth technologie v mobilních telefonech se rodí nové nápady na reklamní využití mobilů. Běžný model nasazení bluetooth komunikace spočívá v umístění bluetooth pojítka například do prostor obchodu, nebo na promenádě obchodního centra. Je tak možné přijímat reklamní sdělení v rámci obchodu, nebo v rámci omezeného prostoru.

Anglická výloha s projekční stěnou

Technologie dnes umožňuje zasáhnout i rozsáhlý prostor, třeba kompletní výstaviště, ale nejdůležitější vždy bude otázka, zda informace, tedy i reklama, je pro návštěvníka tohoto prostoru natolik důležitá, aby reagoval na zprávu, případně vůbec zapnul bluetooth na svém mobilu.

Běžný model lze tedy mírně parodovat nápisem: „Návštěvníku, zapni si bluetooth, chceme ti na mobil poslat reklamu!“ Tento model není úspěšný proto, že od kolemjdoucího očekává akci v místě, kde je pohlcen jinými, lehčeji dostupnými informacemi. Návštěvník také není hlupák a předem tuší, na kolik bude zpráva užitečná – obdrží reklamní obsah, nebo pofidérnmí výhodu, kterou získá i jinak.

Jak tedy přesvědčit návštěvníka, kolemjdoucího a zákazníka, aby zapnul bluetooth a dobrovolně přijmul zprávu? Ba co víc! Jak zákazníka donutit, aby se aktivně zapojil do obsahu reklamy?

Na příkladu výlohy realitní kanceláře vám názorně předvedu interaktivitu kolemjdoucího s reklamním nosičem.

Na obrazové ploše běží nabídka nových volných bytů, pozemků a staveb s výzvou k nalezení vhodného produktu přes mobilní telefon (bez jakékoli platby). Osoba stojící před výlohou, zapne bluetooth. Na mobil příjde informace, kterou uživatel aktivuje oboustrannou komunikaci s obrazovkou ve výloze. V menu aplikace na mobilu například volí vlastní představu o bytu. Výsledkem mu je graficky pečlivě připravený seznam volných bytů s odpovídajícími parametry, ve kterých nadále může listovat a přpadně zobrazovat i detaily.

A proč si zákazník zapne mobil? Jedním z důvodů je zvědavost, druhým důvodem je tak trochu poťouchlá radost z toho, že se mohu pochlubit se svojí schopností ovládat obrazovku jedné realitní kanceláře. Třetím důvodem je podobnost systému ovládání s dobře známým ovládáním na internetu, jen v jiném prostředí. Mimochodem, se stoupajícím počtem uživatelů internetu, se internetové principy ovládání přesouvají do reálného světa.

Marketing je o hledání nových cest k zákazníkovi. V současnosti máme k dispozici nepřeberné množství technologií a přesto se neustále vracíme k osvědčeným metodám papíru a televizní obrazovky – k metodám, které ztrácí na efektivitě.

Přemýšlejte ana-logicky, tvořte digitálně!

Potřebná zařízení:

1 až 3 kusy LCD nebo plasma obrazovky (Výběr technologie a parametrů obrazovky musí odpovídat místním podmínkám, tedy úhlu pohledu, svitu slunce, výšce výlohy, intenzitě svitu, časovému provozu).
Alternativně můžeme použít projekci na sklo výlohy + projekční fólii.

1 kus Bluetooth pojítka s oboustrannou komunikací
1 kus řídícího počítače
1 kus řídící aplikace (obměna obsahu, interaktivita a komunikace s bluetooth pojítkem)
kabeláž a připojení k internetu v případě vzdáleného řízení