LCD v MHD - Transport TVPodle březnového průzkumu společnosti STEM/MARK, a. s. nevadí ani nijak neobtěžuje reklama na LCD monitorech v prostředcích městské hromadné dopravy 90 % dotázaných. Nejvíce jsou k reklamě vnímavé ženy a zástupci mladší generace. 77 % dotazových uvedlo, že díky těmto reklamním prostředkům jim čas strávený v MHD „rychleji uteče“, pro 91 % dotazovaných přináší reklama i užitečné informace.

Kvantitativní výzkum provedla společnost STEM/MARK ve vybraných městech v České republice. Marketingový průzkum je dialog a právě o dialog šlo v tomto průzkumu nejvíce. „Oslovili jsme cestující v sedmi krajích napříč Českou republikou a tázali jsme se především na četnost, frekvenci a důvod cestování v MHD, následně také na to, jestli lidé sledují reklamu na LCD panelech v MHD a jaké informace si z těchto reklam pamatují,“ říká Tomáš Říha, zástupce ředitele společnosti STEM/MARK a dodává, že výsledky ve sledovaných městech se od sebe výrazně neliší.

Dialog s cestujícímipotvrdil očekávaný výsledekreklamu na LCD displejích v MHD sledují cestující proto, že jim krátí čas strávený v dopravním prostředku a přináší užitečné informace, téměř 4/5 respondentů odpovědělo, že tato reklama upoutá jejich pozornost více než reklama billboardová. Velká většina (84% ) řekla, že se jim reklama v MHD líbí. Pro zadavatele reklamy je důležité, že 30% lidí cestujících MHD vyhledává na základě reklamy v MHD další informace o daném výrobku či službě (více muži a mladší generace),  ¼ výrobek či službu zakoupí a dalších 36% o tom uvažuje.

Zdeněk Kříž, projektový manažer firmy Transport TV, jenž si průzkum u společnosti STEM/MARK zadala, říká: Reklama na LCD monitorech v prostředcích MHD neztrácí na své účinnosti a je efektivní investicí do míst, kde se každý den svezou miliony lidí. S touto skutečností každý den pracujeme a jsme rádi, že výzkum společnosti STEM/MARK potvrdil, že lidé vnímají tuto reklamu pozitivně. Tato zpráva je pozitivní nejen pro nás, ale také pro zadavatele reklamního prostoru.“

Ačkoliv šedesát z osmdesáti dopravních podniků hlásí podle údajů Ministerstva dopravy ČR a jednotlivých dopravních podniků meziroční pokles přepravovaných osob, veřejná doprava je pro Čechy stále velmi oblíbeným prostředkem cestování. Zatímco Praha hlásí pokles zájmu o MHD až o 100 000 000 cestujících ročně, Brno a Plzeň naopak hlásí mírný nárůst cestujících.