Vítězný český tým SKALA a MoireFestival světla a videomappingu VZÁŘÍ vyhlásil vítěze první evropské soutěže ve videomappingu na budovy. Vítězem se stal Petr SKALA s týmem Moire z České republiky, a získal tak titul Videomapping Maestro. Cena diváků patří polskému týmu LOOMO.

VZÁŘÍ – Festival světla a videomappingu skončil vyhlášením vítězů. Porotu si český tým získal zejména novým přístupek k videomappingu a výraznou příběhovou linkou. Divákům se nejvíce líbily moderní animace soutěžících z Polska. „Jsme rádi, že se soutěž povedla. Videomappingové projekce byly velmi rozdílné, ale přesto měly všechny vynikající úroveň. Podařilo se nám do Olomouce pozvat skutečnou špičku v oboru,“ říká Kamil Zajíček, ředitel festivalu.

Český tým představil lékárnu jako živý organismus, který napadla choroba. Lékárna ze svého herbária vykouzlila lék, který všechna soukolí živého tvora opět uzdravil. Ale jak už to v životě chodí, i on nakonec podlehl smrti. Animace polského týmu LOOMO vyprávěla příběh človíčka, který bloudil v budově a potkával se nejen s duchem, ale i požárem a povodní.

Projekce polského týmu - vítěz divácké soutěžeFestival světla a videomappingu VZÁŘÍ navštívily tisíce lidí. Každou videomappingovou projekci sledovalo kolem 5 tisíc návštěvníků. K umělecké atmosféře festivalu přispělo i speciální nasvícení historických budov, které do Olomouce přivezl spolupořadatel festivalu,  společnost Philips. Pod rukama odborníka na architekturní osvětlení tak vznikla novinka, tzv. beambox, kdy barevné osvětlení radnice reagovalo na hudbu z pódia či hlasy lidí. Pořadatelé festivalu ze sdružení ArtNative věnovali část programu nevidomým. Výtěžek z výstavy Světlo jinak, která ukázala jiné formy světla, i část prodaných sms vstupenek, jdou na podporu Tyflocentra, jež podporuje nevidomé. Právě pro ně připravil festival ve spolupráci s Český rozhlasem speciální komentovanou projekci.

Festivalový program byl doplněn i o koncerty, klubovou scénu s DJ/VJ performacemi i světelné divadlo. Součástí byla i odborná konference Světlo pro naše města, na kterou se sjeli hosté z celé Evropy, a workshopy o světle a videomappingu. Další ročník festivalu se uskuteční právě za rok v termínu 25.- 29. 9. 2012.