Microsoft a UGO! - Xbox Kinect přináší interaktivitu na zpětné projekceMicrosoft roztančil pasáže obchodních center když v rámci své kampaně na pohybové ovládání herní konzole Xbox Kinect nechal před velkoformátovými projekčními screeny poskakovat kolemjdoucí. V pasážích se boxovalo, tančilo, hrál se golf i další sporty. Přinášíme Vám rozhovor s Michalou Královou z Microsoftu, která má RSM (Retail Sales and Marketing) na starost marketing pro Českou a Slovenskou republiku a Lukášem Trnkou, marketingovým ředitelem skupiny UGO! Media, výhradního distributora folie Vikuiti od 3M.

Jak se zrodila myšlenka na takovou spolupráci?

Lukáš Trnka: Vcelku nevinně. Kolegové jednou do našeho showroomu přinesli herní konzoli Xbox s technologií Kinect a zapojili jí na jeden z našich obřích screenů. Po několika hodinách skvělé zábavy nás napadlo uspořádat něco obdobného na veřejném místě pro širší publikum a jelikož provozujeme síť projekčních ploch v prodejnách řetězce Bontonland, tušili jsme i na jakých výlohách akci naplánovat.

Michaela Králová: A s tímto nápadem se obrátili na mě a mně se to líbilo, Domluvili jsme se, že Kinect vyzkoušíme na jedné z výloh a když mě porazí v boxu na Kinectu, tak budeme spolupracovat dál. To se jim nepodařilo. Nicméně se mi líbilo, že každý kdo půjde kolem si může zahrát bowling, volejbal nebo si hodit oštěpem.Nic víc k tomu nepotřebuje, nemusí se nikoho ptát, jen si stoupne před výlohu a začne si hrát.

Kampaň proběhla pilotně v obchodních centrech v Praze a Brně. Jak reagovali kolemjdoucí?

LT: „Wow efekt“ spočíval v tom, že veškerá technologie byla umístěna uvnitř v prodejně – tudíž za sklem výlohy. Kolemjdoucí tak nepotřeboval žádný ovladač ani žádné rozhraní, jen se postavil před výlohu a hrál si. V kombinaci s velkým formátem projekční folie uživatelé brzo zapomínali na ostych a chovali se spontánně. Jejich „křepčení“ v pasáži pak strhlo pozornost ostatních a před screeny se vytvářeli hloučky zvědavých kolemjdoucích.

Funguje toto veřejné „hraní si“ také v zahraničí?

MK: Funguje a baví stejně jako nás. Pro ty, kdo si nestihli vyzkoušet u nás ani v Anglii přidávám malou ukázku:

LT: Myslím, že ačkoliv je v cizině určitá otevřenost vůči novým nápadům stále ještě znatelnější než u nás, dá se říci, že české prostředí je čím dál tím více kreativní a společnosti jako je Microsoft dokazují podobnými kampaněmi odvahu komunikovat inovativně a neotřele. Díky možnostem našich projekčních technologií jsme přenesli zábavu z obývacích pokojů do pasáží obchodních domů a učinili jí kolektivnější. Příště to může být do výloh ulic a příště..kdo ví.

Jaký potenciál vidíte v propojování Kinectu s folií pro zadní projekci?

LT: Téměř nekonečný. Přesně tenhle typ práce nás baví. Technologie ovládání aplikací pouze pohybem vlastního těla bez užití jakýchkoliv ovladačů nabízí obrovský potenciál pro další projekty ve spojení s projekční folií, kterou lze aplikovat na průhledné substráty téměř kamkoliv a dosáhnout s ní velkých projekčních ploch. Nechtěl bych v současnosti prozrazovat více, ale věříme, že tato hravá spolupráce se společností Microsoft rozhodně není poslední.

MK: Myšlenek a nápadů je spousta. Od roadshow v obchodních centrech, přes výstavní expozice, po velkoplošnou projekci na prosklené budově. Nechte se překvapit.

Díky za rozhovor.