Digitální cenovka v obchodech TescoSpolečnost Tesco Stores zkouší po samoobslužných pokladnách zavést další technologickou novinku – elektronické regálové etikety – digitální cenovky. Klasické papírové cenovky by tak časem mohly úplně vymizet. Firma o tom informovala v tiskovém prohlášení.

Projekt digitálních etiket Tesco odstartovalo tento týden v pražském hypermarketu Eden. „Elektronické regálové etikety umožní automatické systémové změny cen u většiny zboží v obchodě. Stoupne výrazně efektivita práce při kontrole správnosti a aktualizaci cenovek,“ uvedl vedoucí projektu Milan Pavlík z IT oddělení Teska.

Zároveň s tím by se měl omezit počet chyb v označování cen. Ušetřený papír přinese finanční spory, méně se spotřebuje i náplní do tiskáren. Firma naopak musela investovat do terminálu, systému antén a vysílačů a samozřejmě do samotných elektronických etiket.

Na elektronické etiketě najdou zákazníci všechny informace, na které jsou zvyklí z těch papírových. Nebude tak chybět například výše zálohy u lahví. „Zpočátku naleznou zákazníci na regálech také stručné vysvětlivky, jaké údaje a kde elektronická etiketa zobrazuje,“ informovala firma. Nové cenovky budou umístěny na stejných místech jako předchozí.

Celý obchod v Edenu bude automatickými etiketami vybaven do začátku září. Zatím není jasné, kdy by se měly digitální cenovky objevit i v dalších obchodech.

Samotná digitální cenovka je dobrý nápad a v podstatě kopíruje přirozený vývoj. Ve všech oborech je papír postupně nahrazován digitálními médii.

Dle našeho názoru je u této cenovky použit relativně jednoduchý display, což může výrazně snížit čitelnost údajů. U základní ceny to asi nebude problém, ale v případě informací o slevě nebo jednotkové ceně, není display dostatečně kontrastní. Další postřeh je, že cenovka má bílý rámeček, což opět přispívá k tomu, že není příliš vidět, jako její papírová předchůdkyně. To lze ale jednoduše napravit a dá se předpokládat, že akční ceny budou mít i jinou barvu rámečku.  I přes tyto drobné nedostatky se rozdhodně jedná o cestu správným směrem.

zdroj: e15.cz