Dotykové displeje představují jeden z populárních alternativních způsobů ovládání počítače. Dostupné technologie dlouho umožňovaly rozpoznání pouze jednoho či dvou dotyků. Výzkumníkům z technologické společnosti 3M to nestačilo, a proto vyvinuli monitor schopný rozpoznat 20 dotyků zároveň. Tento displej je momentálně uváděn na trh.

Pro profíky

Výrobce nejdříve předpokládá použití v profesionální sféře. Novinka má špičkové parametry: P-MVA panel s úhlopříčkou 22 palců a širokoúhlým rozlišením 1680×1050, který překrývá odolné sklo s úpravou proti odleskům. Dotykový senzor je založen na nové generaci projekční kapacitní technologie. Velmi rychlá odezva i při všech 20 dotycích současně nepřekračuje 6 ms. S Windows 7 není potřeba instalovat žádné ovladače, po připojení monitoru je multidotykový režim ihned k dispozici. Ovladače pro Linux a Windows XP jsou také dostupné. Zájemci o tvorbu vlastních ovladačů mohou požádat o dokumentaci, takže výrobci speciálních řešení mají dveře otevřené. Pokud o monitor budete mít zájem, je k mání na britském e-shopu amazon.co.uk za necelých 1300 liber. To je v přepočtu zhruba 40 000 korun.

Vojenský simulátor i léčba dětí

K čemu může být rozpoznání tolika dotyků dobré? “Možnosti aplikací využívajících více dotyků jsou obrovské a je třeba počkat, jaké způsoby využití vývojáři objeví,“ řekl Francesco Fasoglio z evropského zastoupení 3M Touch Systems. Okamžitě po uvedení monitoru na trh o něj projevilo zájem několik společností vyvíjejících software pro profesionální použití v různých oborech. Chystají se simulační aplikace pro armádu, řízení letového provozu, další pro rychlé třídění elektronických dokumentů a zájem projevují i velké firmy vyvíjející počítačové hry. Vývojář z Estonska chce pomáhat s léčením dětí trpícími kognitivními poruchami a připravuje pro ně kreslící aplikaci. Ve víceuživatelských aplikacích je obecně velký potenciál tohoto monitoru. Lepší představu si lze udělat z několika krátkých videoklipů. Manipulace se dvěma fotkami najednou včetně změny velikosti a rotace je velmi snadná. Zajímavě vypadá také použití v 3D modelovacím programu SpaceClaim. Otáčení s modelem ruky napovídá, že by si lékaři mohli podobně prohlížet 3D modely orgánů před operací.