Schema LED obrazovkyLED obrazovka je aktivní zobrazovací zařízení, jehož aktivním prvkem jsou světelné diody, takzvané LED (zkratka Light Emitting Diode), poskládané do sítě (matice) pokrývající celou plochu obrazovky.
LED obrazovka je postavena na principu aditivního sčítání barev, kdy každý jednotlivý plněbarevný bod obrazovky tvoří trojice LED – červená, zelená a modrá. Při sledování velkoplošné LED obrazovky z určité vzdálenosti barevný svit všech tří LED splyne díky omezené rozlišovací schopnosti lidského oka a pozorovatel ho vnímá jako jeden barevný bod. Čím větší je rozteč mezi jednotlivými LED, tím větší je i minimální pozorovací vzdálenost.

LED jsou osazeny do plochy obrazovky se stínítky. Stínítka jsou výstupky tvořící stříšku nad LED, která zabraňuje dopadu slunečního záření a chrání před mechanickým poškozením. Černá barva podkladu obrazovky zajišťuje optimální podmínky pro maximální využití barevné škály a intenzity vyzařovaného světla. Rozdílnou intenzitou svitu jednotlivých LED lze docílit zobrazení až 68 miliard barev!

Obrazová data jsou zpracovávaná v počítači prostřednictvím řídící aplikace, která každé LED přiřazuje odlišnou intenzitu svitu. Tato informace je zasílána do řídící jednotky uvnitř samotné obrazovky. Vše se děje v reálném čase při obnovovací frekvenci 600 Hz, tedy 600x za vteřinu . Vysoká obnovovací frekvence zaručuje, že obraz LED obrazovky zaznamenaný jakoukoli videotechnikou, nebliká, což je absolutně nezbytné při TV přenosech ze sportovních utkání nebo koncertů.

Prvky velkoplošných LED obrazovek

  • Cluster je nejmenší konstrukční prvek velkoplošných LED obrazovek. Je to vodotěsný a prachotěsný segment o rozměrech 12×12x2,5 cm, který obsahuje LED uspořádané do matice, řídící elektroniku a obal z odolného plastu. Cluster má zdvojený konektor se základním blokem, čímž je eliminována ztráta dat pro LED. Poškozený cluster lze snadno vyměnit i za chodu obrazovky.
  • Základní blok je základní funkční prvek velkoplošných LED obrazovek. Skládá se ze základní desky s řídící elektronikou, primárního i záložního napájecího zdroje a pevného kovového obalu. Jeho čelní strana je osázena 16 clustery (4×4). Ze základních bloků lze složit velkoplošnou LED obrazovku libovolného tvaru i velikosti – jediným omezením je rozměr základního bloku 48 x 48 cm.
  • Nosná konstrukce spojuje základní bloky do jednoho mechanicky odolného celku. Lze zvolit pevnou konstrukci, která je vhodná pro trvalé instalace např. na fasády domů, nebo rozebíratelnou konstrukci, která umožňuje měnit tvar obrazovky dle potřeby (moduly o rozměru cca 1×1 m lze libovolně pospojovat do libovolného tvaru).
  • Datový kabel zajišťuje komunikaci mezi řídícím počítačem a velkoplošnou LED obrazovkou. Používá se buď klasický metalický síťový kabel nebo kabel optický pro vzdálené řízení (v řádu kilometrů).
  • Řídící počítač zpracovává obrazové informace z rozmanitých vstupů pomocí aplikace ViewLab a následně je zasílá řídící elektronice obrazovky. Funkci řídícího počítače zvládne standardní PC vybavené kartami pro sběr video signálu (S-Video i kompozitní video), digitální a analogové TV, satelitní vysílání apod. Aplikace ViewLab umožňuje kombinovat video signál z kamer s grafikou a texty, reklamními sděleními, informačními bloky včetně online zpravodajství z internetu nebo daty ze SMS hlasování.

Zdroj: www.income.cz