Manipulace s Displax multitouch technologií

Většina současných interaktivních technologií je takzvaně singletouch, tedy ovladatelná jedním prstem. Funkce technologie vlastně odpovídá počítačové myši – jedna myš, jeden kurzor na ploše obrazovky, jedna akce.

Milníkem v interaktivních technologiích je multitouch technologie, tedy taková technologie, kdy dění na obrazovce není ovládáno jediným prstem, ale více prsty v jediném okamžiku. To umožňuje využít plochu pro činnost několika osob zároveň, nebo také pro složitější manipulace více prsty jediné osobě.

Nová velkoformátová multitouch technologie společnosti Displax umožní transformovat jakoukoli rovnou, nebo zakřivenou plochu obrazovky na multidotykovou obrazovku.

Technologie je založená na průhlené polymerové fólii uzší, než běžný kancelářský papír. Po nalepení fólie na sklo, plast, nebo dřevo, se plocha stává interaktivní. Stejně tak může fólie pokrýt plochu LCD obrazovky, nebo projekčního plátna.

Současná verze této technologie umožňuje detekci 16-ti prstů v jediném okamžiku na ploše totožné s padesáti palcovou obrazovkou. Výrobce také plánuje další navýšení počtu detekovaných bodů.