Na obrázku vidíme vývoj ikony adresáře (složky souborů) operačních systémů Microsoft Windows od verze 3.x do verze Vista. Názorně ukazuje přeměnu z 2D do 3D zobrazení a snahy autorů o přiblížení reálnému obrazci.

Je zobrazování reálných symbolů přínosem, nebo je tomu naopak? Pokud se na ikony podíváte z pohledu designéra, musíte být uneseni vývojem. Pokud ikonám věnujete pohled běžného uživatele, poté se zastavíte téměř určitě na některé ikoně uprostřed.

Důvod je poměrně prozaický. Tvůrci software si vychovali své uživatele. Jednou definovali žlutý obdélník s křidélkem jako symbol pro složku. 3D prezentace této ikony ztrácí onu typickou konturu a také barva se mění blíže k oranžové. Uživatel, zcela netknutý počítačem, by zajisté nejnovější 3D ikoně přiřadil funkci „složka souborů“, měl by však problém s rozpoznáním starších ikon.

Zřetelným příkladem efektivních symbolů jsou dopravní značky. Mají svoji přesně definovanou podobu a jakákoli změna, nebo inovace naráží na znatelný odpor. Příkladem mohou být dohady nad novou značkou měření rychlosti. Nakonec zvítězil obrázek staré harmonikové kamery.

Proto doporučuji, buďte kreativní, ale pokud nevymýšlíte symbol pro zbrusu nový objekt, nebo pojem, nezapomeňte v návrhu zohlednit již zažité základní rysi symbolu. Usnadníte tím komunikaci a toto neplatí jen pro software.

Inspirace a obrázek pochází ze serveru:  blogoscoped.com