Stupně interaktivity

Interaktivita jde daleko za hranice internetu. Je to víc, než digitální prezentace, digitální média a pohyblivý obsah. Opravdu zajímavé vzájemné aktivity musí působit poutavě a striktně upoutat pozornost. Uživatel se stává tím, kdo ovlivňuje obsah a přesunuje se z role pasivního konzumenta obsahu do role aktivního tvůrce.

Úroveň 0: Pozorování

Nultá úroveň staví na slově „vidím“. Dívej se, ale neovládej. Pozorování je v podstatě pasivní, neumožňuje žádnou, nebo jen minimální možnost kontroly, či manipulace od účastníka. Na úrovni pozorování pozorovatel nemá kontrolu nad výběrem obsahu, nebo chodu prezentace. Zážitek z pozorování je takzvaně z třetí ruky. Pozorovatelé vidí příběh vyprávěný někým jiným.

Pokud je cílem poskytnutí informací velké skupině, poté je nultá úroveň vhodná. Filmy a televize jsou dobrým příkladem. Úroveň pozorování může být také vhodná k vytvoření pozadí vyšší interaktivitě a nastolení určité nálady. Nebo může sloužit jako předzvěst zážitků s vyšší úrovní interaktivity.

Úroveň 1: Lineární příběh

Jako mnoho prvních kroků je i lineární úroveň prvním velkým našlápnutím směrem k interaktivitě. Zde se poprvé stává pozorovatel účastníkem a přechází z fáze pasivního konzumenta do aktivní role. Je to velký krok hlavně pro tvůrce obsahu, protože nyní přestává být vše tak jednoduché, jako kdy před tím. Mnoho lidí se domnívá, že úroveň jedna je tou pravou interaktivitou, ale není tomu tak.

První úroveň je lineární ve struktuře ovládání. Tvůrci obsahu umožní účastníkovi kontrolu chodu a/nebo směru, kterým se vydá. Jinými slovy, účastník může navigovat obsah dopředu, nebo dozadu. A také může určit cestu uvnitř hierarchické navigace. Ale účastník je stále třetí osobou, posluchačem, který ovládá jen posun v obsahu. Typickým příkladem lineární úrovně je webová prezentace. Pokud vaše webová prezentace obsahuje i „site mapu“, vidíte na ni názorně lineární strukturu své prezentace. Na lineární úrovni není nic špatného. Mnoho důležitých věcí může být komunikováno tímto způsobem. Ale interaktivita zde rozhodně nekončí.

Další stupně budou postupně následovat