Jiri Hubka - Jansen DisplayK dnešnímu rozhovoru jsem si pozval pana Jiřího Hubku, zástupce firmy Jansen Display s.r.o., firmy zabývající se dlouhá léta výrobou POS systémů. Zajímalo mě jak funguje spojení s digital signage.

DM:  Představte nám v krátkosti vaší společnost.

Jiří Hubka: Společnost Jansen Display byla založena v roce 1995 v Praze a jejím prvním výrobním programem byly drobné interiérové světelné POS prvky. Postupem času se rozrostla a rozvinula do nadnárodní skupiny zabývající se výrobou a prodejem zejména interiérových prezentačních prvků a v neposlední řadě i kancelářských systémů vitrín a nástěnek.

DM:  Jako dlouholetý výrobce POS systémů, jste se rozhodli vstoupit na pole digital signage. Co vás k tomu vedlo?

JH: Jednoznačně se snažíme zachytit trend, kterým se současné POS prvky posouvají. Vzhledem k vlastní výrobní základně pro nás není takový problém implementovat prvky digital signage do našeho standardního portfolia.

DM:  Začátky v oboru digital signage nejsou lehké, s čím jste se v začátcích setkali?

JH: V našem případě bylo nejtěžší najít vyváženou míru inovativnosti v digital signage a toho na co jsou naši zákazníci zvyklí a tím je absolutní jednoduchost obsluhy. Tak, že jsme ze začátku museli naše techniky a vývojáře velmi brzdit v rozletu. Složitých a na následný servis náročných řešení digital signage je v dnešní době na trhu spousta, my jsme šli cestou maximální jednoduchosti obsluhy bez potřeby programování, servisních zásahů a vzdálené správy, všechny tyto služby jsou většinou zpoplatňované a toho jsme chtěli naše zákazníky ušetřit a tyto produkty tím výrazně zlevnit.

DM:  Jak situaci vnímete dnes?

JH:Podařilo se nám vytvořit základní set standardních digitálních prvků, na kterých zákazník může otestovat efektivitu digital signage a následně ve spolupráci s naším vývojem vytvořit i individualizované řešení digital signage.

DM: Jaká byla vaše první instalace a jak by jste jí hodnotil z dnešního pohledu?

JH:První instalace, pokud si pamatuji, byla ZOO v Hluboké nad Vltavou a právě zde se osvědčil náš záměr připravit prvky za nízkou cenu bez potřeby zaškolování a servisu. Cenou jsme se dostali velmi snadno na první pozice v tendrech, jejichž hlavním kritériem je cena a to při zachování všech zadávacích požadavků. Tato instalace je funkční dodnes a nebylo třeba jediného servisního zásahu.

DM: Situace na trhu se postupně mění a obrazovky se objevují na stále více místech, jak tuto situaci vnímáte z pohledu POS výrobce?

JH:Naše vlastní vývojové oddělení průběžně zařazuje do naší standardní řady digital signage technologicky nové prvky podle toho jak se objevují na trhu, nebo si je vyžádají sami zákazníci. Tímto způsobem jsme rozšířili naše portfolio o stojany s populárními iPady, přibyly i stojany s dotykovými LCD obrazovkami.

DM:  Jak bylo rozšíření sortimentu vnímáno vašimi klienty?

JH:Z praxe je stále vidět, že tato kategorie digital signage je pro hodně klientů stále novinkou a je třeba hodně komunikovat výhody. Na druhou stranu si všichni snadno představí přínos a zvýšení viditelností všech prvků, které svítí, přehrávají pohyblivý obraz a mohou být i ozvučené.

Jansen Display - digitální totemDM: Kdo je vaším typický zákazníkem a nechá se podle vás specifikovat typický zákazník instalací digital signage?

JH:Zpočátku a dodnes jsou nejčastějšími zákazníky ti, kteří často mění obsah prezentovaný na našich nosičích. Tato vlastnost šetří čas a produkční náklady oproti klasickému tisku. V dnešní době digitálních fotografií, prezentací a videí, je pro klienty snazší využít tyto podklady přímo než je převádět do tiskové podoby a následně draze tisknout.

DM: Máte instalace i v zahraničí. Liší se nějak přístup tuzemských a zahraničních klientů?

JH:Vzhledem k zaměření na opravdu jednoduchou a univerzální obsluhu a nepotřebnost servisu, nemáme problém nabízet naše standardní řešení napříč Evropou ve všech zemích, kde máme naše pobočky. Sortiment digital signage prodáváme bez větších obtíží i prostřednictvím našich zahraničních partnerů.

DM:  Digital signage, to není jenom hardware, ale především obsah.  Přeci jenom jste výrobce HW, zabýváte se tedy i obsahem?

JH:Naše grafické oddělení může zpracovat libovolný obsah pro naše klienty, nemá však mnoho práce, protože základní aplikace a prezentace si připraví naši klienti bez problému sami. S požadavkem na tvorbu obsahu se nejčastěji setkáváme společně s objednávkou prvků s dotykovými obrazovkami a v těchto případech většinou i tento obsah tvoříme společně s klientem.

DM:  Jak hodnotíte rok 2012 z pohledu digital signage a váš výhled na příští roky?

JH:Z pohledu Jansen Display to byl velice rychlý start po předchozích letech testování a hledání optimální nabídky standardních prvků. Stále častěji je digitální řešení náhradou za klasický plakát a dnes již zejména i vzhledem k tiskovým nákladům, předpokládám častější použití těchto prvků.

Děkuji za rozhovor.