LED obrazovky ve výlozeReklamních ploch v přímé viditelnosti je opravdu minimum. Ostatním nezbývá, než přilákat pozornost jinak.

Ano, můžete namítat, že je mnoho ploch, které jsou v přímé viditelnosti, ale jak dlouho setrvávají v ostrém vidění? Klasickým příkladem jsou billboardy, kdy jízda v automobilu neumožňuje setrvalou přímou viditelnost. Nejprve je plocha hodnou chvíli v periferním vidění, aby na krátký časový úsek pronikla do našeho zorného pole, a náhle mizí opět v periferním vidění. Proto se také silniční poutače staví v zatáčce.

Trik čísla jedna – osvětlení venkovních ploch

Osvětlení, ať již aktivní nebo pasivní, zvyšuje kontrast reklamní plochy a tím na ní upozorní. Čím větší kontrast vzniká, tím snáze upozorní náš zrak. Ideálním příkladem je tak svítící reklama oproti noční obloze. Bohužel, většina těch, komu je reklama určená jako na potvoru tráví noc doma, nebo na mejdanu.

Jaký je rozdíl mezi pasivním nasvětlením a aktivním osvětlením? Aktivní osvětlení využívá zdroje světla pro nasvícení nebo podsvícení reklamní plochy. Zdrojů světla je bezpočet. Od neonů, přes halogenové zářiče a zářivky až po LED (světlo vyzařující diody). Pasivní nasvětlení je závislé na cizím zdroji světla. Pokud povrch, nebo motiv samotné reklamy vytvoříme výraznou barvou, odraz světla z reflektoru automobilu zvýší její kontrast vůči okolí. Další zbraní jsou reflexní samolepky. Bohužel, toho řešení počítá s vlastním zdrojem světla.

Ideálním prostředím je noc, ale pro koho je noční reklama? Pro setinu příjemců! Ti, kteří jdou noční ulicí či se rychle snaží automobilem dostat do postele?

Ideálním využitím světla jako zbraně pro nalákání pozornosti příjemce, zákazníka, je intenzivní osvětlení reklamní plochy ve dne. Intenzita pak musí být logicky vyšší, než sluneční paprsky dopadající do okolí reklamní plochy. A to dokážou venkovní reklamní obrazovky.

Jejich princip je poměrně jednoduchý. Soustředěné bodové zdroje světla (LED) o vysoké intenzitě vyzařování, matná podkladová plocha s antireflexním povrchem a stínítka, která zabraňují dopadu okolních zdrojů světla na podkladovou plochu. Společně vytváří tyto technické prostředky jedinečný reklamní nosič skvěle viditelný i na denním světle.